lauantai 22. lokakuuta 2011

X-tra, kalapalat

Mailiin on viime keväästä asti tupsahdellut säännöllisesti vinkkejä, että minun pitäisi testata X-tra kalapalojen tai Trawlic Alaskan seitin tarjoiluehdotusta. Testattavaksi valikoitui lopulta X-tra kalapalat ja pelkästään siitä syystä, että en millään viitsinyt lähteä Lidliin asti hakemaan pakasteseitiä.

Pakkauksen takapuolella kerrotaan kalapaloja käytettävän kalakeittoihin ja -patoihin, leivitettyinä leikkeiksi tai kuorrutettuna uunikalaksi. Siksi onkin aivan luonnollista, että tarjoiluehdotuksessa seitiä ei ole käytetty mihinkään edellä mainituista. Sen sijaan tarjoiluehdotukseen kuuluu paketillinen raakoja seitipaloja, pari sitruunaviipaletta, purjosipulia ja persiljaa. Kaikki tämä tarjoillaan puusäleikön päältä.

Trawlicin tarjoiluehdotus on muunneltu versio edellisestä: siinä kalapaloja on kaksi, sitruunan tilalla on limeä, persiljan sijasta tarjoillaan tilliä ja tarjoilualustana toimii jäämurska. Pistää väkisinkin miettimään, että onko molemmat ehdotukset laatinut sama tarjoiluehdottelija ja jos on, niin miksi? Ja että kumpi ehdotus syntyi ensin? Onko esim. Lidlin pääkonttuurilla Saksassa käyty seuraavanlainen keskustelun puolikas:

"Aber X-tra kalapalojen tarjoluehdotusch on aivan wunderbar! Meidän täytyy schama tyyppi tarjoiluehdotuschta tekemään schaada! makschoi mitä makschoi!"

Ja ylipäätään, olisiko oikeasti ollut niin iso homma vääntää vaikka sitä kalasoppaa, jonka pinnalla olisi sitten voinut lillua pari seitikuutiota? Raaka seiti ei vaan ole kovinkaan ruokahalua kiihottavaa, oli siihen päälle paiskattu kuinka suuri rehukeko tahansa. Vai liekö taustalla kuitenkin ajatus siitä, että halpatuotteen pakkauksen tuleekin olla mahdollisimman luotaantyöntävän näköinen, jotta kuluttaja nappaisi vierestä sen kalliimman tuotteen. Tiedä häntä.


No, tämmöistä sapuskaa sitä luotaantyöntävyydestään huolimatta oli eilen illalla tarjolla:


Jostain kumman syystä en ihan hirveän innokkaasti odottanut tätä testiä. Itseasiassa raa'an seitin syöminen tuntui äärimmäisen vastenmieliselle ajatukselle. Edessäni oli sitä kuitenkin lautasellinen. Rohkeasti lohkaisin haarukalla pienen palasen pihvin reunasta (Tai siis yritin repiä sitä väkipakolla ja lopulta jouduin kaivamaan fileerausveitsen avuksi, kun X-tra sitkeä kalapala olisi muuten lähtenyt kokonaisena mukaan). Maku olikin sitten positiivinen yllätys. Sitä kun ei oikeastaan ollut ollenkaan, mutta rakennetta kyllä piisasi. Ihan kuin olisi jyystänyt limaista jännettä, joka ei millään suostu menemään poikki vaan on pakko niellä kokonaisena. Kalan tekstuuri oli niin vaikeasti nieltävää, että ruohot eivät auttaneet ruokailua ollenkaan ja operaatio oli pakko jättää kesken. Sitkeän yrittämisen lopputuloksena sain tuhottua noin yhden kolmasosan yhdestä kalapalasta ja lisäksi en enää koskaan pysty syömään ainoatakaan seitipitoista ruokalajia.

No, onpahan taas vähän vähemmän ruokalajeja valittavana.

20 kommenttia:

 1. Rakastan tätä blogia:) Älä ikinä lopeta syömistä <3

  VastaaPoista
 2. Tää blogihan on ihan laihduttajan unelma ! :DD

  VastaaPoista
 3. Pihtasin pitkään, mutta laitoin tään nyt lopulta omalle Suomen parhaiden blogien (lyhyelle) listalle. Ei voinut enää pidätellä :-DD

  VastaaPoista
 4. Iski aivan järkyttävä myötäyökötys. :D

  VastaaPoista
 5. Paljosta ei jää paitsi, jos jättää seitiruoat väliin.

  VastaaPoista
 6. Meillä vain koira syö tota seitiä, ja sekin kypsennettynä... Mun mielestä hienointa tossa on se, että edes paketin päällä ei olla varmoja, mitä kalaa pakkauksessa on - Alaskan seitiä vaiko seitiä...

  VastaaPoista
 7. Hauska blogi. :) Kiva, että uhraudut kokeilemaan noita meidän puolesta, niin ei meidän tarvitse... :))

  VastaaPoista
 8. Vedet silmissä naureskelin tämänkertaiselle postauksellesi. Meillä tämä ruoka on kissojen ruokaa ja juuri tuollaisena tarjoiluehdotuksenversiona on niiden lempiateria. Osaavat kyllä sujuvasti huitaista tassullaan rehut ja sitruunat edestä pois.

  Mutta että ihmiselle... silmäni tosiaan vuosivat vettä vuoksesi! :D

  VastaaPoista
 9. nauran pitkästä aikaa ääneen yksin tietokoneen ääressä. tämä on neroutta.

  <3:llä vilma

  VastaaPoista
 10. Jesh, kiitos tästä kalatestauksesta, ja osaanottoni kärsimyksestäsi :D!

  VastaaPoista
 11. Joskus voi käyttää myös järkeänsä; ei tarvitse uskoa kaikkia kuvia ja tekstejä, vaan VALMISTAA sitä ruokaa mitä erilaisimmin ohjein! Luettuani tuon jutun pidin sitä kyllä ihan hauskana, mutta se on kaukana ruokailunautinnoistani, myös seiti huomioonottaen. Ja edelleenkin syön seitiä, koska se on hyvää; tämä juttu oli sen sijaan tosi hauskaa!!!

  VastaaPoista
 12. Hauskasti kirjoitettu!

  Eksyin tänne poikani Facebook-linkityksen kautta.

  Tänään sattumoisin laitoin juuri tuota ruokaa, eli X-tra-halpiskalaa. Ja voi hitsit kun se oli hyvää!

  Paneroin palat puolijäisinä, ensin jauhoissa jonka olin suolannut ja pippuroinut, sitten pyöräytin palat vispatussa kananmunassa, ja sitten lopuksi korppujauhoissa.

  Paistoin rapean kullanruskeiksi runsaassa voissa, aika kauan, ja tarjosin lohkoperunoiden ja remouladekastikkeen kanssa.

  Oli oikeasti tosi hyvää!

  VastaaPoista
 13. Älkäähän nyt hyvät ystävät, tuota kalaa moittiko.
  Minulla on tapana syödä sitä raakana ohuina siivuina ja merisuolalla höystettynä.
  Ei se tosin paljon miltään maistu!

  VastaaPoista
 14. "onpahan taas vähän vähemmän ruokalajeja valittavana", mutta niitähän tulee koko ajan lisää :D Mutta eipähän ainakaan bloggausaiheet lopu, keep going!

  VastaaPoista
 15. Minä en missään tapauksessa luovu tästä edullisesta kalaruuasta, se on hyvääkin, kun laittaa oikein. Ei sitä raakana ole tarkoitettukaan syödä, vaikka tuossa onkin sellainen kuva! :D

  Tuolla kuvallahan halutaan näyttää, että kalapalat ovat kunnon paloja, ei mitään jätteistä tehtyä kalamössöä. Vaikka oli siellä pienehköjäkin paloja seassa.

  VastaaPoista
 16. Selvästi assryhmä ja INEX panostaa tuohon esteettiseen puoleen. Hemmetin hieno blogi sulla muuten näitten kaikenmaailman teelusikallinen sitä ja gramma tätä-kirjoitusten rinnalla.

  VastaaPoista
 17. http://www.ruokatori.fi/WebRoot/Ruokatori/Shops/Ruokatori/4A70/1041/B220/7654/5FC7/0A28/1038/21A5/6489.jpg

  VastaaPoista
 18. Aaaahhaaa ... wunderbar! Tule niin mieleen opiskeluaikojeni kämppäkaverini ja minun viritykset ... tsiisus! Meinattiin jopa julkaista keittokirja: "Kaupan karjalanpiirakoita 101 eri tavalla". No, elossa ollaan vielä molemmat.

  VastaaPoista
 19. X-tran pakasteseitit kyllä kelpaa korkeintaan kissan (ja miksei koirankin) ruuaksi, ihmisille niitä ei ole tarkoitettu.

  VastaaPoista
 20. Sitten minä olen koira, koska kelpaa oikein hyvin.

  VastaaPoista