keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Ribeira, mustekalaa maustekastikkeessa

Tämänkertaisen tarjoiluehdotuksen maistelu ei alkanut mitenkään herkullisissa merkeissä, sillä suoritin testin välittömästi kalakastikkeen tarjoiluehdotusta kokeiltuani. Ajattelin, että pääsen helpommalla kun suoritan epämiellyttävät kokeilut kerralla alta pois. Olin siis juuri saanut yskittyä lavuaarin pohjalle enimmät kalalimat, kun olikin jo aika siirtyä lonkeroiden pariin. Enkä nyt luonnollisestikaan viittaa niihin lonkeroihin, joiden kunniaksi Pyhäjärvellä vielä ainakin pari vuotta takaperin järjestettiin ihan festivaalejakin.

Koskaan aikaisemmin en ole mustekalaa maistanut, eikä maistaminen nytkään erityisesti houkuttanut. Etenkin kun huomioidaan keittiössä jo valmiiksi leijaillut mätien anjovisten vieno tuoksu, yhdistettynä ällöttävimmän näköiseen tarjoiluehdotuskuvaan mitä olen tähän mennessä kohdannut:



Näin jo mielessäni miten paketista paljastuu kiemurtelevia imukuppilonkeroita, jotka yrittävät takertua kurkkuuni kiinni ja lopulta ulostautuvat navan kautta limaisina alieneina. Pakkauksesta paljastui kuitenkin - hieman yllättäenkin - tyyppiä ripulikakkaa sattumilla oleva kastike. Käytin soosit mikrossa, missä viimeiset elossa olevat luikerot räjähtelivät hengiltä. Tai näin minä ainakin päättelin uunista kuuluneesta räiskeestä ja valituksesta, ja aika räjähtäneelle se kastike sitten näyttikin:



Kastike haisi tunkkaiselle, ikiaikaiselle maakellarille ja minun oli ihan pakko tarkistaa pakkauksen parasta ennen -merkintä. Vähän jäin epäilemään, että olikohan tämä parasta edes ennen, mutta pakkausmerkintöjen mukaan ihan syömäkelpoista tavaraa kuitenkin. 

Tuijotellessani edessäni olevaa soosia aloin miettimään, että olenkohan sittenkin syönyt mustekalaa joskus aikaisemmin. Silloin minulla välähti, että tätähän se armeijan lihakastike oli! Se oli juuri tällaista  epämääräisen näköistä, hajuista ja makuista sotkua, joka sisälsi sitkeitä ja mauttomia lihapaloja. Nyt selvisi, että "härkää punaviinikastikkeessa" taisikin tosiasiassa olla "mustekalaa maustekastikkeessa".

Kastikkeen ulkonäkö ei kuitenkaan vastannut ollenkaan tarjoiluehdotusta, joten lautanen vesihanan alle ja huuhtelu käyntiin. Operaation jälkeen lavuaarin pohja näytti kutakuinkin siltä, että takana olisi ollut Pyhäjärven lonkerofestivaaleilla vietetty pitkä ja raskas viikonloppu.

Mustekalapalojen väritykseen huuhtelu ei auttanut, eikä kaapissa sattunut olemaan valkaisuainettakaan, joten tähän oli tyytyminen:



Sitten oli jäljellä enää maistelu.


Vuosia sitten kuultu kuvaus mustekalan mausta osoittui paikkansapitäväksi: "kuin pureskelisi pyyhekumia, jossa on paha jälkimaku". Mieto maku, joka huipentuu outoon ja epämiellyttävään jälkituntumaan. Ei erityisen pahaa, mutta ei hyvääkään ja ajattelin jo että pari suupalaa saa riittää tätä sorttia. Mutta sitten katseeni osui dippikastikkeeseen. Siis siihen dippikastikkeeseen, jonka olin tehnyt kalakastikepullossa olevan ohjeen mukaisesti (reseptin voitte tarkistaa edellisestä kirjoituksesta). Ja kuten arvata saattaa seuraavaksi dippailinkin jo täyttä vauhtia mustekaloja dippikastikkeessa.

Lopputulos oli hämmentävän hyvä. Jopa niin hyvä, että lautasen tyhjennyttyä suunnittelin lähteväni uudelleen mustekalaostoksille. Jotenkin anjoviksen ja mustekalan pahat maut kumosivat toisensa ja jäljelle jäivät vain kalakastikkeen suolaisuus ja limetistä tuleva kirpeys. Mustekalan rakennekin tuntui muuttuvan mureammaksi. Kertakaikkisen erinomaista! Yllättävää, erikoista ja ehdottoman suositeltavaa kokeiltavaksi!

Mitä sitten vielä tuohon varsinaiseen tarjoiluehdotukseen tulee, niin ihan älytönhän se on. Veikkaan silti, että viimeistään ylihuomenna ilmoittautuu joku, jonka suurinta herkkua on natustella juuri näitä Ribeiran mustekalakuutioita sellaisenaan, ilman kastiketta.

12 kommenttia:

 1. Lonkkufestarit! Pyhäjärvi! \o/ (hieman surullista, myönnän)

  VastaaPoista
 2. Pakkauksen ulkoasukin näyttää siltä, kuin se olisi ollut kaupassa viimeiset 30 vuotta odottamassa, että joku onneton ostaisi sen pois.

  VastaaPoista
 3. Ehkä kannattaisi joskus kokeilla ihan tuoretta mustekalaa tai vaikkapa calamaresia?

  Ehkä vähän eri juttu kun tollaset säilyke/valmisruoka jutut.

  VastaaPoista
 4. Terve! Sun blogis on mahtava! Ja erikoinen :D Niinpä lisäsin sen mun blogin blogilistalle: http://lifestylenicetime.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. Mua taas jäi mietityttämään, miksi eineessä on Canada Goosen logo, mutta olikin vain close enough.

  http://anildiavianjacob.files.wordpress.com/2012/02/crest_logo1-625x607.jpg

  VastaaPoista
 6. Tarjoiluehdotustoive: MyllynParas esikypsytetty kokonainen Ohrasuurimo!

  VastaaPoista
 7. Lukijan toive; Lidlin Kania aromisuola...

  VastaaPoista
 8. Portin lihapiirakoiden tarjoiluehdotus on myös hieman huvittava, siinä on lihapiirakan väliin tungettu juustoa ja kinkkua isoina rullina piirakan väliin. Ihan vain vinkiksi, jos saat jonkun lihansyöjäkaverisi kokeilemaan.

  VastaaPoista
 9. Kiitos loistavasta blogista! Oijoi, meikäkin tahtoo lonkerofestareille :)

  Tässä Lidlin pikanuudeleiden tarjoiluehdotuksessa ei ole muuten mitään kummallista (tosin en kyllä kananuudeleitten kanssa popsisi herneitä?), mutta kenties täällä joku keksii, mitä ainesosaa tuolla punaisella muovinarulla on yritetty hakea? http://i43.photobucket.com/albums/e352/heinilehisto/tarjoiluehdotus_nuudelit.jpg

  VastaaPoista
 10. ^ voisko olla punajuuren ituja?

  VastaaPoista
 11. Veikkaisin punakaalia tai jotain aasialaista marinoitua/säilöttyä hässäkkää hyvin ohuina suikaleina (esim. marinoitu sipuli on usein punaista, joten tuo voisi olla jotain säilöttyä inkivääriä tms).

  Muovinaru on toki myös vaihtoehto.

  VastaaPoista
 12. Je suis sincèrement reconnaissant au titulaire de cette page Web qui a partagé ce merveilleux paragraphe à cet endroit. 안전토토사이트

  VastaaPoista