maanantai 27. kesäkuuta 2011

Friggs, nacho-chili riisikakku

Ravasin epätoivoissani keittiön ja olohuoneen väliä tietämättä mitä tehdä. Välillä raotin kylpyhuoneen ovea ja kävin pyörähtämässä vessänpöntön edessä. Olo oli täysin sietämätön. Lopulta lysähdin eteisen käytävän lattialle makaamaan varmana siitä, että kuolen ihan kohta. Pyörin lattialla tuskissani. Hikoilin kuin porsas. Aika kului tuskastuttavan hitaasti. Eikö tämä ikinä lopu?! Ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen tuska kuitenkin oli poissa ja minä yhä elossa! Elossa! ELOSSA!! Ihanaa!

Jos luulette, että ylhäällä oleva liittyisi jollain tavalla juhannuksen vietosta toipumiseen, niin olette täysin väärässä. Tämänkertaiseen tarjoiluehdotukseen se kyllä liittyy. Siis palatkaamme ajassa hieman taaksepäin.

Tällä kertaa testivuorossa on Friggs nacho- ja chilimaustettujen riisikakkujen tappajatarjoiluehdotus. Tarjoiluehdotuksessa on riisikakku, jonka päällä on vähän juustoraastetta, ilmeisesti timjamia, viipaloitua chiliä ja kokonainen chilipaprika. Kyllä tuosta tarjoiluehdotuksesta ainakin se tulee selväksi, että tuote sisältää chiliä. Tietenkin tuo juustoraaste olisi vielä voitu korvata raastetulla chilillä, timjamin sijasta käyttää chilisilppua ja päälle olisi voitu vielä nakata muutama chilinsiemen. Ihan vaan, ettei kenellekään varmasti jäisi epäselväksi, että onkohan näissä naksuissa muuten sitä siliä. Nacho-osuus tuossa kylläkin jää vähän pienemmälle huomiolle. Siksi minäkään en kirjoita siitä sen enempää.


Meillä ei ollut timjamia, joten päätin soveltaa ns. laajaa basilikasääntöä. Kyseisen säännönhän on kehittänyt aikaisemmin tänään eräs suomalaisen "tarjoiluehdotus"-aiheisen blogin pitäjä. Säännön mukaan mikä tahansa tarjoiluehdotuksessa oleva yrtti voidaan korvata millä tahansa kaapista löytyvällä yrtillä, mistä tahansa syystä. Sen lisäksi olen kuullut, että välimeren yrttiseos olisi erityisen laadukasta juuri tällä hetkellä.

Eli sitten vain kokeilemaan.


Istuin pöydän ääressä ja katselin tuota edessäni olevaa sämpylää pelonsekaisin tuntein. Minä pidän kyllä chilistä pieninä annoksina, mutta ne muutamat kerrat kun olen tyhmyyksissäni mennyt haukkaamaan chilipaprikasta palasen, ovat tuottaneet joka kerta itkua ja kärsimystä. Silti, aivan kuten tyhmä lapsi, joka kerta toisensa jälkeen tökkää pakkasella kielen kiinni rautaputkeen, minä haukkasin reippaan palan näkkärin reunasta ja chilistä siinä samalla. Ensimmäinen pala ei vielä tuntunut pahalta. Toinenkin meni vielä suhteellisen helposti, mutta mitä pidemmälle paprikan syönti eteni, sitä pahempi polte suussani alkoi olemaan. Koko satsi meni, mutta polte suussa oli lopulta aivan sietämätön. Nappasin jääkaapista kahvikermapurkin, josta hörppäsin ison kulauksen. Purskuttelin kermaa suussani ja toivoin että se auttaisi. Ei se auttanut. Sen jälkeen alkoikin johdannossa kuvattu prosessi, jossa pyörin epätoivoisena keittiön ja olohuoneen välillä, tietämättä mitä tehdä. Samalla heiluttelin holtittomasti käsiäni, ilmeisesti yrittäen nousta lentoon. Jossain vaiheessa muistin, että alkoholin pitäisi auttaa kapsaisiinin poltteeseen. Ainoa alkoholipitoinen neste mikä meiltä löytyy, on joku Listerine suuvesi. Suuvesipullon lapsiturvallinen korkki osoittautui siinä tilassa miltei ylivoimaisen vaikeaksi avata, mutta jotenkin onnistuin avaamaan korkin ja kaatamaan pullosta korkillisen nestettä suuhuni. Sillä hetkellä myös muistin, että miksi en käytä tuota suuvettä: se nimittäin polttaa suussa aivan törkeästi. Polte ei siis suinkaan helpottanut vaan paheni entisestään. Lopulta alistuin kohtalooni ja menin makaamaan eteisen lattialle varmana pian koittavasta poismenostani. Yhtäkkiä polte alkoi kuitenkin helpottaa nopeasti. Suuvedellä ilmeisesti oli kuin olikin poltetta laimentava vaikutus! Ihanaa!

Nyt vielä muutamaa tuntia myöhemminkin, olo on jotensakin omituinen ja olenkin aivan varma siitä, että kapsaisiini muuttaa parhaillaan mahahappojani joksikin aivan muuksi kuin vedeksi ja luonnollisiksi aineiksi. Yhdessä ne sitten liuottavat kaikki sisäelimeni ohueksi velliksi ja lopulta tulevat ihosta läpi. Tämä saattaa siis hyvinkin jäädä viimeiseksi tarjoiluehdotuksekseni.

Siis palataan asiaan seuraavalla kerralla, jos palataan ollenkaan.

15 kommenttia:

 1. HAH! Sulla tulee kohta tulikakkaa!

  Niin ja toivottavasti taa ei jaa viimeiseksi tarjoiluehdotuskokeiluksi, taa blogi on rautainen. Mun ruokakauppakaynnit on muuten muuttuneet paljon mielenkiintoisammaksi kun olen ruvennut katsomaan tarjoiluehdotuksia ihan eri valossa.

  VastaaPoista
 2. Voi elämä sun kanssas! Et missään nimessä saa lopettaa, tää on paras blogi ikinä :)

  VastaaPoista
 3. Sun pitää kokeilla Valion smetanaa :D

  VastaaPoista
 4. Löysin sun blogiin, ja täytyy erikseen kiittää. en muista että olisin hetkeen nauranut näin paljon. Tais olla muuten eka blogi josta olen lukenut jokaikisen postauksen. Kiitos. :)

  VastaaPoista
 5. Olisin nauttinut vielä enemmän tästä postauksesta, jos riisikakun päällä tarjoiluehdotuksessa olisi komeillut vaikkapa habanero, vielä parempi jos naga morich.

  VastaaPoista
 6. Aivammahtava blogi! Oikein ihmetyttää, millaista elämäni onkaan ollut eines- ja tuoretavarasektorilla ennen tätä. Hiljaista ja pimeää! Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Ei nuo kaupan annuum chilit oikein maistu millekään hyvälle ja polte on paljon pahemman tuntuinen suussa kuin oikeasti tulisemmissa chileissä, jotka polttavat eritavalla ja vasta vatsassa enemmän...

  VastaaPoista
 8. Vitsit, täällä kikattelen yksikseni, mhehe. Kuinka olen saattanut ajatella, ettei eineksistä olisi muka mihinkään. Katson tästä lähin paukkauksia aivan uusin silmin - inspiroituneena!

  VastaaPoista
 9. Tai miten olisi Valion bulgarianjogurtti? Purkin kyljessä on hehkeä punatukkainen neiti. Ilmeisesti jogurtti nautitaan neidin kanssa tai päältä.

  VastaaPoista
 10. Aivan parasta. Tätä lisää ja isommat lusikat!

  VastaaPoista
 11. Tämä tulee sinun tapauksessasi vähän jälkiviisautena, mutta minua aikanaan neuvottiin pureskelemaan leipää jos ruoka poltteli liikaa. Vesi tms nesteet kuulemma vain pahentavat asiaa. Maustamaton jugurtti taisi olla toinen hoitokeino. Tiedä sitten siitä, en ole uskaltanut testata, koska suun poltetta satakertaisesti pahempaa on se tulikakka... =)

  VastaaPoista
 12. Pöytäsuolaa raakana kämmeneltä suuhun, saa poltteen kuin poltteen lievenemään. Suolahan tunnetusti sitoo nestettä, joka tässä tapauksessa sitoo syljen ja vie sen nielun kautta vatsaan. Kiinalaiskokilta opittu kikka, joka takuulla toimii. poltteen ollessa riittävän voimakas, ei edes ylenpalttinen suolan käyttö saa yökkäysrefleksiäkään aikaan.

  VastaaPoista
 13. Ikävä sulle, mutta hauska juttu sinänsä että "mieto" chilikin saa sussa aikaan moisia reaktioita :D Habanerot on mun perusruokaa itellä, no problem. Mun elimistö ilmeisesti sulattaa hyvin kapsaisiinia, koska takapäässä ei ole koskaan tulisuutta tuntunu, ainoastaan suussa.

  VastaaPoista
 14. Agen Poker Online Terbaik Dan Terpercaya | 24 Jam Layanan Terbaik | Proses Cepat Pasti Nyaman | 9 Games 1 ID | Real Player Vs Player No Robot No Admin | Bonus Chips 100k
  mcb poker
  mcb poker
  mcb poker
  mcb poker
  mcb poker
  mcb poker
  mcb poker
  mcb poker

  VastaaPoista