maanantai 9. tammikuuta 2012

Rainbow, Sisilia pastakastike

Pari kuukautta sitten julistin, että chilikokeilut saavat toistaiseksi riittää, mutta siinä se pastakastikepurkki olla möllötti keskellä keittiön pöytää. Tiesin jo, että etiketin kuvassa on tomaatti, sipuli, valkosipulin kynsi, jotain yrttejä ja kaksi punaista chiliä, mutta yritin silti parhaani mukaan keskittyä voileivän syöntiin ja välttelin katsekontaktia tuohon pahaiseen kastikekippoon. Jos sitä kuitenkin ihan vähän vilkasis...

Pyörittelin purkkia kädessäni ja siinähän se seisoi kuvan oikealla puolella: "Tarjoiluehdotus/Serveringsförslag". "Me on hävitty tää peli", totesin itselleni.


Tarjoiluehdotus kuuluu selvästikin kategoriaan "tuotteen makua kuvaileva" eli sillä halutaan erityisen havainnollisesti osoittaa, että minkälaisia makuelämyksiä tuotteesta on tulossa. Tässä tapauksessa voisi siis päätellä, että kastike on tulista, sipulia on runsaasti ja tomaattia on mukana vain malliksi. Valmistusaineiden mukaan pastakastikkeessa on kuitenkin 70 % tomaattia, 2 % sipulia ja noin 1 % valkosipulia sekä chiliä. Siitähän se ajatus sitten lähti...

Kaivoin keittiövaa'an kaapista ja ryhdyin punnitsemaan: Tomaatti painaa reilun sata grammaa, samoin sipuli. Valkosipulin kynsi painaa viitisen grammaa ja chili parikymmentä grammaa. Kuvan perusteella yrttien osuus olisi niin pieni, että jätin ne laskelmien ulkopuolelle. Tarjoiluehdotuksen perusteella tehty kastike sisältäisi siis noin 45 % tomaattia, 45 % sipulia, 10 % chiliä ja 2 % valkosipulia. Millehän se oikein maistuisi?!

(SOK:lle muuten tiedoksi: Jotta tarjoiluehdotus vastaisi edes likimain tuotteen todellista olemusta, niin siinä pitäisi olla 35 tomaattia, 10 valkosipulin kynttä, 3 keskikokoista chiliä ja 1 sipuli.)Ei siis muuta kuin pilkkomaan aineksia. Tuoreita yrttejä meillä ei ollut, joten korvasin ne yleisyrtillä ts. pitsamausteella. Sipulien kuullottamiseen käytin pikkutilkan öljyä ja lorautin kastikkeeseen myös vähän vettä. Muilta osin käytin vain tarjoiluehdotuksen aineksia oikeissa suhteissa.


Lopputulos näytti tältä:Aimo Nivaska taisi sittenkin olla väärässä. Maku oli nimittäin niin positiivinen yllätys, että kiskoin koko lautasellisen sapuskaa ihan huomaamatta. Kypsennetyn chilin polte tuntui lähinnä miellyttävänä tulisuutena, sipulista tuli mukaan mukavaa makeutta ja tomaatista happamuutta. Lisäksi ruuasta tuli juuri sopivan al denteä. Kastikkeeksi tuota tuskin voi kutsua, mutta siinä määrin hyvää se oli, että sitä voisi ehkä syödä toiseenkin kertaan. 

Illan ja yön aikana ei ilmaantunut edes yllättäviä vatsaoireita, mutta seuraavan aamun tapahtumien perusteella voidaan tähän loppuun antaa vinkiksi fyysikoille, että aineen häviämättömyyden laki tai mikälie massan säilymislaki se nyt onkaan ei pidä paikkaansa. Sen mukaanhan materiaa ei synny eikä häviä, se vain muuttaa muotoaan. Aamuinen vessavisiitti osoitti kuitenkin kiistattomasti, että uutta materiaa syntyy - ja paljon! Muistakaa sitten kiittää minua Nobel-puheessanne...

9 kommenttia:

 1. Haha, lisää vaan näitä! Kohtahan sulla on jo kirja kasassa! Ei kun vaan kustantajalle blogin linkkiä postittelemaan!

  VastaaPoista
 2. mutta eikö noi ois pitänyt syödä tuollaisenaan eikä alkaa pilkkomaan.. :D?

  VastaaPoista
 3. No oon samaa mieltä kuin edellinen, eihän tuo valmis annos näyttänyt yhtään tarjoluehdotuksen mukaiselta!

  VastaaPoista
 4. Juu raakana olis pitäny, jotenkin nyt petyin tähän tarjoiluehdotukseen..=/

  VastaaPoista
 5. Mun mielest tää oli hyvä ja erilainen:)

  VastaaPoista
 6. Ei aina tartte näitä testejä tehdä tasan saman kaavan mukaan.

  VastaaPoista
 7. oisit tehosekottimen läpi vetäny niin ois voinu enemmän kastiketta muistuttaa :D

  VastaaPoista
 8. No... kaikki kai sen arvaa edellisten postaustenkin perusteella, että mitä siinä olis käyny, jos sen tuollaisenaan raakana olisi pistellyt. Hauskan erilainen versio.

  VastaaPoista
 9. Voi ei, on kyllä sanottava että olipa jälleen aivan loistava tarjoiluehdotus! En ollut pitkään aikaan vieraillut blogissa enkä muistanutkaan, miten hauskoja nämä on. Täällä minä nyt sitten taas hihittelen yksikseni ääneen ja tunnen itseni hieman heikkomieliseksi. Minkäs teet kun teksti on niin kerrassaan viihdyttävää. Vaikka voisi kuvitella, että tarjoiluehdotus-idea on käytetty aika nopeasti loppuun, niin ei! Jokaista ehdotusta lukee aina yhtä suurella innolla ja riemulla. Kiitos tästä piristyksestä! :)

  VastaaPoista