torstai 5. toukokuuta 2011

Apetit, Frutti di Mare pitsa

Tämänpäiväinen tarjoiluehdotus ei oikeastaan ole tarjoiluehdotus. Vai onko? Ainakin se sai minut filosofiselle tuulelle. Kyseessä on siis Apetitin frutti di mare pitsan tarjoiluehdotus.

Eviran pakkausmerkintäoppaassa sanotaan tarjoiluehdotuksista seuraavaa:

"Elintarvikepakkauksissa käytettävien kuvien tulee antaa oikea käsitys pakkauksessa olevasta elintarvikkeesta. Ne eivät saa esittää esimerkiksi sellaista ainesosaa tai elintarviketta, jota pakkaus ei sisällä, jollei kuvan yhteydessä ole tätä koskevaa selvennystä (esimerkiksi ilmoitus siitä, että kyseessä on käyttö- tai tarjoiluehdotus)."

Tässä vaiheessa voisi alkaa saivarrella, että mikä on "oikea käsitys pakkauksessa olevasta elintarvikkeesta", mutta ei nyt mennä sille tielle. Käytännössä kuitenkin tämä eviran ohje tarkoittaa ns. basilikasääntöä (Tarjoiluehdotuksissahan käytetään kaikkia mahdollisia ruohoja rairuohosta koiruohoon. Selvyyden vuoksi käytän niistä yhteisnimeä "basilika".). Jos siis pakastepitsan päälle heitetään basilikan lehti, kyseessä on tarjoiluehdotus ja pakkauksessa tulee olla asianmukainen merkintä. Jos basilika jätetään pois, kyseessä ei ole tarjoiluehdotus vaan ainoastaan kuva pakkauksen sisällöstä.

Frutti di Maren tarjoiluehdotuksessa kypsä pitsa on lautasella ja siitä on leikattu yksi viipale, jota nostetaan lastalla. Eviran sääntöjen mukaan "tarjoiluehdotus" merkintää ei siis tarvita. Sellainen kuitenkin pakkauksessa on. Hankalammaksi tilanne muuttuu kun paketti käännetään toisinpäin. Takapuolella on nimittäin toinen tarjoiluehdotus, jossa on kaksi pitsaa. Kinkku-ananas ja jauheliha-paprika! Aivan niin, Frutti di Maren pakkauksessa! Lisäksi tässä toisessa tarjoiluhdotuksessa on kumollaan oleva juustoraastin, jonka päällä on pala juustoa (emmentalia?), pino lautasia ja juomalaseja (no, ei ne lautaset ja lasit oo raastimen päällä tietenkään.). Ikäänkuin juhlavalmistelut olisivat meneillään.Miten ihmeessä tämä pitäisi oikein tulkita?!

Aikani pohdittuani tulin seuraavaan tulokseen:

Vaihtoehto 1: Pidät Frutti di Maresta.

Pistä pitsa lautaselle. Leikkaa pitsasta pieni viipale, nosta se lastalla suuta kohti ja nautiskele. Nosta loput pitsasta lastalla suuta kohti ja nautiskele.

Vaihtoehto 2: Et voi sietää Frutti di Marea, mutta kuitenkin ostit sellaisen.

Mars mars takaisin kauppaan! Osta Jauheliha-paprikapitsa ja kinkku-ananaspitsa ja mahdollisesti emmentalia. Nakkaa Frutti di Mare menemään, paista uudet pitsat ja järjestä bileet kavereille.

Minä tykkään frutti di maresta ja lisäksi minun kaverit on siinä määrin rasittavia, että en minä niille jaksa bileitä järjestää. Valitsen siis vaihtoehdon yksi.


Oliko hyvää?

Olihan se ihan hyvää. Eihän tuo mitään kurmettia ole, mutta ihan syötävää kuitenkin. Itse olisin kyllä leikannut pikkuisen pienemmiksi siivuiksi ja jättänyt tuon kakkulapion kokonaan pois. Oli nimittäin hieman epäkäytännöllistä yrittää tunkea pitsaa suuhun tuolla vehkeellä. Pikku pala vielä meni, mutta eihän tuon ison jötkylän syönnistä tullut yhtään mitään. Yhden suupalan yritin ottaa ja tiputin samalla koko hemmetin pitsan rinnuksille. Sen jälkeen luovutin suosiolla, leikkasin pitsan pienemmiksi paloiksi ja nakkasin lastan tiskialtaaseen.

Frutti di Maren tarjoiluehdotuksessa oli vielä vähemmän järkeä kuin tässä tekstissä. Ei kannata kokeilla.

3 kommenttia: